Spørgsmål og svar
OBS: disse spørgsmål og svar er til vores oprindelige produkter (da vi solgte bagestål og tilbehør her på siden). De er beholdt indtil videre hvis kunder søger svar på nogle spørgsmål 🙂
Produkterne
Bagesten af stål eller et bagestål? Er der forskel?
I sin tid (2012) da vi startede med at sælge bagesten af stål, var ordet “bagestål” endnu ikke opfundet. Det var derfor oplagt at sælge fra domæne navnet bagesten.dk og kalde produktet for “bagesten af stål”. Nu kalder vi det også et bagestål 🙂 De bagestål der er på det danske marked er, så vidt vi ved, alle lavet af samme materiale, præcis det samme som vores bagestål. Der er lidt forskelle størrelser, tykkelser og overflader. Vores er som en af de få med en glat overflade som gør rengøring og vedligeholdelse lidt lettere.
Passer bagestålet til min ovn?
Bagestålet måler 40 cm. i bredden og 35 cm. i dybden. Den passer ind i langt de fleste standardovne.
Hvordan bager jeg med bagestål?
Det helt korte svar er: sæt bagestålet i ovnen, varm op til høj temperatur og vent yderligere 45 minutter – så er ovn og bagestål helt klar til brug. Vi anbefaler at du læser videre her: Sådan bager du.
Hvad skal jeg gøre inden jeg tager bagestålet i brug?
Bagestålet skal have en indledende oliebehandling. Læs vores vejledning her.
Hvorfor skal jeg bruge bagepapir på mit bagestål?
Det behøves du heller ikke. Vi syntes bare det er meget nemmere at få overført et hævet brød, en pizza med fyld osv. over på bagestålet når det ligger på bagepapir på kombispaden. Vi anbefaler iøvrigt at benytte svanemærket bagepapir for at undgå hormonforstyrrende stoffer. Ønsker du ikke at benytte bagepapir, så sørg for godt med mel på kombispaden inden overførsel til bagestålet.
Kombispaden er lavet af aluminium - hvordan virker det med fødevarer?
Aluminium som ikke er overflade behandlet kan godt bruges i forbindelse med fødevarer. Der er blot 2 ting at huske på: 1) Undgå tilberedning og opbevaring af syreholdige fødevarer, som fx frugtjuice eller frugtgrød, i aluminium. Syreholdige fødevarer kan angribe aluminium uden belægning. 2) Undgå tilberedning eller opbevaring af salte fødevarer. Salte fødevarer kan øge forurening af aluminium uden belægning. Begge punkter burde ikke være et problem i forhold til bagning, dog bør fx en surdej nok ikke lægge direkte på kombispaden, men på et stykke bagepapir ovenpå kombispaden. Det er desuden meget nemmere at få dej fra kombispaden og over på bagestålet hvis det ligger på et stykke bagepapir.
Hvad gør jeg hvis mit bagestål ruster?
Der kan forekomme mindre rust pletter på bagestålet som vi naturligvis anbefaler du får fjernet. Ønsker du at fjerne disse rust pletter, sliber du dem af med fint sandpapir og smører med mad-olie. Læs mere om vedligeholdelse af bagestenen her.
Hvorfor skal mit bagestål være varm inden brug?
Både ovn og bagestål bør være gennemvarm inden brug. Når luften i ovnen er nået ønsket temperatur, vent da gerne 45 minutter inden du begynder at bage. Dette sikrer at både bagestål og ovnens sider har opnået optimal temperatur.
Er det ikke meget dyrere at varme ovnen op med et bagestål? Og vente 45 minutter?
Det spørgsmål har vi fået så mange gange at vi nu har lavet en egentlig test. Resultatet er, at det kun koster ganske lidt ekstra at varme ovn og bagestål op inden brug. Læs resultatet på forsiden. (scroll lidt ned på siden).
Mit bagestål har fået oliebehandling og er nu ikke særlig køn mere. Den er også blevet mørk. Hvorfor?
Med tiden vil dit bagestål blive mørk eftersom den bliver bedre beskyttet af den almindelige vedligeholdelse og oliebehandling, så det er faktisk kun et godt tegn! På forsiden (scroll lidt ned på siden) kan du se hvordan vores bagestål ser ud efter at have været i brug i et lille års tid.