Den bedste pizzasten

Pizzabagere benytter sten ovne som bliver meget varme, helt op til 5-600 grader. Det resulterer i pizza’er som er bagt på ganske få minutter – med fantastisk bund og skorpe til følge. Disse varme grader er langt mere end hvad du kan opnå i en typisk dansk ovn hjemme i køkkenet – disse går typisk kun op til 275 grader og enkelte kan nå op på 300 grader. Hvad gør du så, når du gerne vil bage fantastiske pizza’er? Du kan investere i en ny ovn (hvilket er meget dyrt!) – ELLER – du kan købe en pizzasten i jern. Måske har du prøvet en keramisk bagesten og oplevet at resultatet bliver bedre. Ulempen er, at de hverken er i stand til at levere nok varme og alt for hurtigt mister temperaturen. Jern leder varme meget bedre end en keramisk sten og resultatet bliver sprøde pizza’er med perfekt afbagt bund. Herudover er pizzasten i jern med til at holde varmen mere stabil i ovnen, hvilket er en fordel både ved pizzabagning, men også ved traditionel brødbagning er det en fordel. Vi tør også godt garantere at pizzasten i jern aldrig flækker eller på anden måde går i stykker over tid.

pizzasten-i-jern  pizza-bund-afbagt

 

Pizzasten kort fortalt

  • Fantastisk varmeledningsevne
  • Holder ovnens temperatur stabil
  • Ideel til pizza og al slags brød
  • Nem at vedligeholde
  • Går ikke i stykker
  • Passer til alle standardovne
  • 38 x 32 x 0,6 cm.

 

Pizza bagt på pizzasten

Vi har lavet en timelapse video af en pizza der får en tur på pizzasten i jern. Det går stærkt – pizza’en er bagt færdig på ca. 5-6 minutter:

 

Pizzasten i jern bliver meget varm!

Pizzasten i jern skal varmes godt op inden brug. Når den først er blevet varm skal der meget til at køle den ned. Herunder kan du se hvad der sker når der hældes en slat vand ind på pizzastenen:

Og hvad der sker med en isterning - som ganske hurtigt går fra fast til flydende form:

 

Kraftig varmeudstråling

Den enorme varmeudstråling fra pizzasten i jern har en fantastisk effekt på både pizza og almindelig brød. Bager du selv pita brød vil du være garanteret en forrygende pita oplevelse! Se blot videoen af disse store pita brød som nærmest letter i ovnen:

 

Links og anmeldelser

Jeg havde længe ønsket at kunne bage lækkert brød og sprøde pizza’er, men aldrig helt kunne få det til at lykkedes som jeg ønskede det. Da jeg læste Max’s indlæg om en pizzasten i jern, fik jeg en fremstillet og blev så glad for den, at jeg tænkte andre kunne have glæde af at kunne købe en magen til. Pizzasten i jern blev lanceret i 2012 og siden er det gået stærkt med salget og flere er også begyndt at sælge dem.

Max’s indlæg på kvalimad.dk kan læses her: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/bagesten-og-pizzasten

Jeanette fra Mad i Harmoni har testet pizzasten i jern og er yderst tilfreds med de resultater hun har opnået. Læs hendes artikel her: http://madiharmoni.dk/sprod-pizza

 

Opskrift på pizzadej

Du kan købe færdig dej, finde en opskrift eller selv komponere. Vi bruger ofte denne opskrift, der påbegyndes dagen før (det giver en god smag og god pizzabund):

– 3 g. gær
– 4 dl. vand
– 350 g. pizzamel (el. hvedemel)
– 150 g. fuldkorns durummel
– 15 g. salt

Opløs gær i vandet, tilsæt mel og salt. Saml dejen og lad den stå på køkkenbordet natten over. Om morgenen foldes dejen et par gange og stilles i køleskabet. Om eftermiddagen tages dejen ud og deles i 4 med en skarp kniv. Fold hjørner ind, så dej klumperne bliver runde. Dæk med klæde og lad dem hæve i to timer.

I god tid før spisetid tændes ovnen på 275-300 grader, så pizzastenen bliver gennemvarm!

Efter to timers hævning, hives og trækkes forsigtigt i dejen, så den får den ønskede størrelse og form. Fyldet lægges på og pizzaen bages på den varme pizzasten. Efter 5-6 minutter er pizzaen færdig, tages ud og placeres på en rist. Skæres ud når den er kølet lidt af.