Vedligeholdelse

Vejledning i vedligeholdelse af bagesten af stål, kombispade samt dejskærer.

Vedligeholdelse af bagestenen er nemt takket været den glatte overflade. Kommer der brød rester eller skidt på dit bagestål, er det nemt at fjerne med en tør stålbørste, en keramisk skraber eller en fugtig klud – husk at tør efter med et viskestykke eller et stykke køkkenrulle.

Vedligeholdelse af bagestål

Bagestenen kan også godt tåle at blive vasket af med vand og sæbe - det er blot vigtigt at du sørger for at den bliver tør med det samme - enten med et viskestykke eller en tur i en varm ovn. Du må ikke lade den luft tørre! Herefter gentager du den indledende behandling.

VIGTIGT: Du må IKKE putte din bagesten i opvaskemaskinen da dette vil resultere i en masse rust dannelse.

Efter nogle ganges brug eller når overfladen på bagestenen begynder at virke “tør”, putter du en spiseskefuld raps eller olivenolie på hver side og fordeler det med et stykke køkkenrulle. Når det er fordelt, tørres efter med et nyt stykke køkkenrulle så der efterlades et tyndt lag olie. Herefter skal bagestenen en tur i ovnen i en times tid ved 250 grader.

Olien virker som et beskyttende lag på dit bagesten. Der forekommer stadig farveskift ved brug, og med tiden vil bagestenen blive mørkere. Afhængig af hvordan du opbevarer din bagesten, kan der godt opstå mindre rustpletter. Du skal naturligvis ikke bage direkte ovenpå disse rustpletter og vi anbefaler derfor at du fjerner den med lidt fint sandpapir, ståluld eller en skuresvamp og efterfølgende smører et tyndt lag olie på.

Ved større rustpletter kan du dyppe en klud i vineddike eller husholdningseddike og lægge på rustpletten. Herefter kan rustpletten tørres/vaskes væk. Bagestenen tørres efterfølgende i ovnen og gives en oliebehandling som da du tog den i brug første gang.

Opbevaring: Bagestenen har bedst af at blive opbevaret tørt og lunt – et passende sted er på en rist i din ovn, i køkkenet ved siden af dine skærebrætter eller i skuffen under ovnen.

 

Kombispaden bliver nusset og beskidt over tid og er nem at gøre ren med lidt vand og sæbe. Tør efter med et viskestykke og den er så god som ny igen.

Vask af kombispade

 

Dejskærer i rustfrit stål er nem at rengøre med vand og sæbe. Tør efter med et viskestykke og den er så god som ny igen.