Sådan bager du

Introduktion til at bage med bagesten af stål. Inden du kaster dig ud i at bage på din nye bagesten af stål, skal du huske at gøre bagesten af stål klar til brug.

Sørg for VARM ovn og bagesten

Fidusen med at bage på en bagesten af stål, er at du får overført en masse varme til dit brød, pizza, boller eller hvad du nu bager, så hurtigt og effektivt som overhovedet muligt. Så inden du skal bage, sætter du din bagesten på en rist eller en bradepande og sætter den midt i ovnen, herefter sætter du ovnen på ønsket temperatur. Når ovnen melder at den er varm, så venter du 30 minutter med at bage. Dette sikrer at både ovnen og bagesten af stål er gennem-varmt og klar til brug.

Fra kombispaden til bagestenen

Du kan med fordel lægge bagepapir på din kombispade og placere brødet direkte herpå, så er det lige klar til at overføre til bagestenen. Skal brødet hæve, så kan det også fint gøre det på kombispaden. Med kombispaden lader du bagepapir og bagværk glide over på den varme bagesten af stål.

Færdigbagt!

Når dit bagværk er færdigt, kan det nemt trækkes ud på spaden og over på en rist, hvor det køler af.

Sådan gør du (i overskuelig punktform)

  1. Forbered bagværk – sættes til hævning på bagepapir og kombispade
  2. Sæt bagesten i ovn på en rist eller en bradepande
  3. Tænd for ovn, gerne på max temperatur (med mindre du bager et stort brød)
  4. Når ovnen melder at den er varm, venter du 30 minutter yderligere for at sikre at bagestenen er gennemvarm
  5. Fra kombispaden overføres bagværket til bagestenen
  6. Træk bagværk ud på spaden igen og placer det på en rist til afkøling

Inden du kaster dig ud i at bage på din nye bagesten, er det vigtigt at du gør din bagesten af stål klar til brug.

"Sådan bager du" video

Vi har lavet en videogennemgang af hvordan du bager med "den store bagepakke" som vi anbefaler du ser.

Opskriften vi har brugt i videoen får du her:

  • 650 gram hvedemel (gerne med højt protein indhold, fx Manitoba hvedemel)
  • 50 gram fuldkorns hvedemel
  • 525 gram vand
  • 12 gram salt
  • 12 gram gær
  • 1-2 spiseske citronsaft (øget hævning)

Fremgangsmåde:

  1. Find alle ingredienserne frem.
  2. Opløs gæren i vandet, tilsæt mel og citronsaft og rør godt sammen  (vent med saltet). TIP: Lad det stå 30 minutter inden du begynder at ælte, så nedsætter du æltetiden en hel del (denne simple metode kaldes autolyse). Først herefter tilsætter du saltet!
  3. Nu skal dejen æltes (husk at put salt i nu). Formålet med at ælte dejen, er at få opbygget et godt gluten netværk, så brødet kan hæve godt op og blive luftigt og lækkert.
  4. Når dejen er blevet smidig og elastisk hælder du den over i en skål.
  5. Gør dine hænder våde og vend dejen rundt i skålen og ind over sig selv - få gerne al dejen med fra siderne.
  6. Dejen hæver til dobbelt størrelse.
  7. Gør dine hænder våde og vend igen dejen rundt i skålen og ind over sig selv. Nu vil du forhåbentlig opleve at dejen er blevet endnu mere elastisk og at du kan "hive" i den uden den går i stykker.
  8. Dejen hæver igen til dobbelt størrelse.
  9. Gør igen dine hænder våde og vend igen dejen rundt i skålen og ind over sig selv.
  10. Dejen hæver nu sidste gang - cirka en times tid. Det er nu du skal sætte din bagesten ind i ovnen på en rist og tænde for ovnen, gerne på max temperatur.
  11. Drys mel ud på bordet og hæld din dej ud af skålen. Drys også lidt mel på toppen af dejen - dette gør det lettere at dele dejen med dejskæreren, da den ret så våde dej ellers klistrer lidt til dejskæreren (jeg glemte mel på toppen af dejen i videoen) 🙂
  12. En kombispade gøres klar og der lægges bagepapir på.
  13. Med dejskæreren deler du dejen i et langt stykke og heraf deler du dejen til ønsket størrelse boller, som herefter placeres på bagepapiret som lægger på kombispaden.
  14. Så er du klar til bage! Med kombispaden føres bagepapir og boller over på bagestenen og tages ud igen med kombispaden når de er bagt færdigt. Bollerne er færdige når de har fået godt med farve, regn med 6-10 minutter afhængig af din ovns temperatur og størrelsen på bollerne.