Opskrift på rugbrød

Denne opskrift giver 2 lækre rugbrød – størrelse ca. 23 x 15 cm.

Der er ikke noget bedre end et hjemmebagt rugbrød! Der er mulighed for at tilsætte lige præcis de kerner du har lyst til og rugbrødet kan således variere i smag fra gang til gang. For at bage dette rugbrød skal du have en surdej.

Find disse ingredienser frem på dag 1

* 300 gram hvedemel
* 300 gram rugkerner (skårne eller hele)
* 600 gram vand
* 15 gram salt
* ca. 2 dl surdej
* evt. ekstra kerner

De ekstra kerner kan fx. være hvede kerner, solsikkekerner, hørfrø eller lignende. Alle ingredienserne blandes sammen i en skål og står ude til næste dag.

Find disse ingredienser frem på dag 2

* 400 gram rugmel
* 400 gram vand

Rugmel og vand hældes i skålen fra dag 1 og det hele blandes grundigt sammen. Konsistensen skal være som tyk grød og skal være så tyk at den “holder formen”. Prøv dig frem!

Tag 2 dl dej fra og put i din surdej. Resten af dejen fordeles i 2 rugbrødsforme (dem jeg bruger er ca. 23 x 15 x 7 cm). Alternativt kan du bruge en stor form. Sørg for at dejen presses godt sammen og til sidst glattes ud. Rugbrødene dækkes til og hæver til ønsket størrelse. Det afhænger lidt af temperaturen, men de plejer at hæve 2-3 timer.

Når brødene er hævet, sættes de i en kold ovn som tændes på 180 grader. De skal bage i cirka 1 time og 40 minutter. Kerne temperaturen skal være 98-99 grader og det kan måles med et stegetermometer.

Efter bagning køler de af et par timer og er herefter klar til at blive spist. Velbekomme!