Bagesten af stål

Her finder du lidt info og specifikationer på vores bagesten af stål.

18 x varmeledningsevne

18 x varmeledningsevne i forhold til keramisk bagesten. Sæt turbo på dit brød!

3 x massefylde

Godt 3 x massefylde (vægt) i forhold til keramisk bagesten. Bag flere plader i træk uden at bagestenen "mister pusten"

Bag mere effektivt

Pizza på 4-5 minutter
Flutes på 6-8 minutter
Brød på 12-14 minutter

Vægt og mål

Tykkelse: 6 mm. Vægt: 6,3 kg.
Undgå at tabe den 🙂

Kan bruges i standardovne

Bagestenen måler 40 x 35 cm. og kan bruges i alle standard ovne

Grill og bagesten

Bagesten kan bruges på grill til kød, brød og pizza. Pas på, den bliver meget varm!

Laserskåret

Præcisions skåret med laser. Ingen spidse hjørner da de er rundet

Meget robust

Du vil ikke opleve at din bagesten går i stykker. Til gengæld kan den gå i arv!

10 års garanti

Ja, du læste rigtigt! 🙂 Vi giver dig hele 10 års garanti på bagesten af stål

Bagesten af stål

Slebet overflade

Overfladen er maskine slebet, hvilket sikrer nem vedligeholdelse og rengøring.

Produceret i Danmark

Bagesten af stål er produceret i Danmark af en fødevaregodkendt virksomhed.

Laserskåret

Bagesten af stål er præcisions skåret med laser og hjørner er afrundet.

Vi har valgt en slebet overflade på vores bagesten af den simple årsag at den er lettere at gøre ren. Vi haft prototyper med sandblæst og slyngrenset overflade - begge så pæne ud, men vi syntes de var sværere at rengøre end udgaven med glat overflade. At overfladen er slebet giver også et pænt udseende på bagestenen.

Vores bagesten produceres i Danmark i det nordlige Jylland af en fødevaregodkendt virksomhed. Bagestenene er lavet af 6 mm. tykke plader af stål typen S235JR. De bliver laserskåret i præcise mål for at sikre en flot finish på kanter. Hjørnerne afrundes så bagesten er fri for spidse hjørner.

Stål i stedet for sten?

Det helt korte svar på spørgsmålet er: Stål optager og leder varmen hele 18 gange hurtigere end en almindelig keramisk bagesten. Herudover er massefylden på stål godt 3 gange højere end sten og er med til at holde en stabil og høj varme i ovnen. Det kan dit brød godt li' 🙂

Når bagere benytter industriovne eller pizzabagere benytter stenovne, når de meget højere temperaturer i forhold til hvad man kan opnå i en almindelig ovn i et almindelig dansk køkken. Vi anbefaler, at du som udgangspunkt altid bager på højeste temperatur. Ved større brød og længere bagetid, skal du formodentlig skrue ned for temperaturen da bunden ellers risikerer at blive sort.

Tænk mere vand ind i din dej. Hvorfor? Fordi det giver et mere saftigt og lækkert brød. Specielt fugtige deje får et varme chok når de lander på den glohede bagesten af stål. Den hurtige varmeoverførsel fra bagestenen pumpes direkte op i brødet - dette giver brødet en tyk, sprød skorpe og et mere saftigt brød. Dejen hæver også hurtigere op. Alt sammen resulterer altså i at dit brød bare bliver bedre!

Hvorfor ikke bruge rustfrit stål tænker du måske? Godt nok er rustfrit stål lettere at vedligeholde og man undgår rust - og af den grund havde det været oplagt at bruge til bagesten af stål. Rustfrit stål opnår sin beskyttelse mod rust ved at blande krom i stålet. Men rustfrit stål leder ikke varme nær så godt som almindelig carbon baseret stål gør. Det kan du se på grafen herunder:

Carbon vs. Stainless

Som det fremgår af grafen leder carbon stål varme meget bedre ved de forholdsvis lave temperaturer der kan forventes i en ovn (200-300 grader). Først ved omkring 1.000 grader leder rustfrit stål varmen lige så godt.

Lidt historie

Vores bagesten af stål er den originale og første der blev designet og sat i produktion i Danmark tilbage i 2012. Den gang var der ikke mange der vidste hvad en bagesten af stål (a.k.a. bagestål) var. Det er der dog mange flere der gør i dag og rigtig mange går udenom de klassiske bagesten af keramik, simpelthen fordi de ikke leverer de samme resultater og desuden også ofte flækker ved hyppig brug. En bagesten af stål kan, ved korrekt anvendelse og vedligeholdelse, holde i mange år (ja formodentlig flere generationer!) og går ikke i stykker (derfor giver vi også 10 års brudgaranti).

Vi kan dog (desværre) ikke tage æren for at have opfundet ideen med at bage på stål. Det var nogle engagerede madnørder fra Modernist Cuisine som skrev en artikel om fordelene ved at bage på stål i forhold til at bage på keramisk bagesten. Da amatørbageren Andris Lagsdin læste denne artikel blev han nysgerrig - og da han arbejdede i en familie ejet stålvirksomhed, ja så var det nemt at få adgang til et stykke stål han kunne afprøve. Resultaterne var så overbevisende at han i løbet af 6 måneder fik lanceret produktet "The Baking Steel". Du kan læse mere om historien her på bakingsteel.com.

I min søgen efter alternativer til keramisk bagesten fandt jeg også Max's indlæg på hans blog kvalimad.dk. Max beskriver meget detaljeret om hans forsøg med bagsten af stål og om at optimere bageresultaterne i en almindelig ovn. Hvis du vil læse mere om emnet kan jeg anbefale hans indlæg her.

Tilbage i 2012 var vores bagesten af stål meget "rå" i udseendet. Den var skåret manuelt ud hos en lokal smed, var firkantet og lidt klodset. Overfladen var rå og faktisk ikke så pæn. Men den fik jobbet gjort og virkede præcis som den nuværende version gør det! Udseendet har sidenhen ændret sig til i dag, hvor bagesten af stål er laserskåret, med runde hjørner og en flot slebet overflade. Det sidste nye er, at vi fra 2019 får laserpræget "Bagesten.dk - for ægte bagenørder" nederst på bagestenen. Hvis vi selv skal sige det, syntes vi vores bagesten af stål er blevet rigtig flot. Vi får mange tilkendegivelser fra vores kunder der bekræfter dette og som er begejstrede over bageresultaterne på bagestenen 🙂

Bagesten på grill?

Ja det kan du godt. Du kan bruge bagestenen som en stor stegepande til kød. Vi har endnu ikke selv eksperimenteret så meget med det, men vi har afprøvet lidt forskelligt kød og det fungerer umiddelbart rigtig fint. Den høje temperatur gør at kødet hurtigt får en stegeskorpe som holder kødets saft inden i kødet. Det efterlader altså et meget lækkert stykke kød. Øvelse gør jo mester, så ingen tvivl om at det kan bruges til at gøre en god bøf rigtig lækker. I disse klimatider er det måske lidt fy-fy at spise kød, men vi mænd har altså også brug for noget protein af og til 🙂

Bagesten på grill

Flere af vores kunder eksperimenterer også med bagning af brød og pizza på bagesten på grill. Det er teknisk en udfordring da temperaturen er svær at styre på en grill. Bliver det for varmt, så kan du være sikker på at bunden er sort på din pizza og det ovenpå formodentlig ikke er bagt. Formår du at lave inddirekte opvarmning af bagesten er det dog muligt at opnå de ønskede resultater. Vi har ikke selv så meget erfaring med det. Har du det og deler du ud af din ekspert viden samt nogle gode billeder? Så skriv endelig til os 🙂