Bagestålet

Her finder du information og specifikationer på bagestålet

18 x varmeledningsevne

Med bagestålet får du 18 x varmeledningsevne i forhold til keramisk bagesten. Sæt turbo på dit brød!

3 x massefylde

Godt 3 x massefylde (vægt) i forhold til keramisk bagesten. Bag flere plader i træk uden at bagestenen "mister pusten"

Bag mere effektivt

Pizza på 4-5 minutter
Flutes på 6-8 minutter
Brød på 12-14 minutter

Vægt og mål

Tykkelse: 6 mm. Vægt: 6,3 kg.
Undgå at tabe bagestålet 🙂

Kan bruges i standardovne

Bagestålet måler 40 x 35 cm. og kan bruges i alle standard ovne

Grill og bagesten

Bagestålet kan også bruges på grill til kød, brød og pizza. Pas på, den bliver meget varm!

Laserskåret

Præcisions skåret med laser. Ingen spidse hjørner da de er rundet

Meget robust

Du vil ikke opleve at bagestålet går i stykker. Til gengæld kan den gå i arv!

10 års garanti

Ja, du læste rigtigt! 🙂 Vi giver dig hele 10 års garanti imod brud på bagestålet

Bagestålet i fuld størrelse. Indgraveret logo og ordene "for ægte bagenørder".

Slebet overflade

Bagestålets overflade er maskine slebet, hvilket sikrer nem vedligeholdelse og rengøring.

Produceret i Danmark

Bagestålet er produceret i Danmark af en fødevaregodkendt virksomhed.

Laserskåret

Bagestålet er præcisions skåret med laser og hjørner er afrundet.

Vi har valgt en slebet overflade på bagestålet af den simple årsag at det gør rengøring og vedligeholdelse lidt lettere. Vi haft prototyper med sandblæst og slyngrenset overflade - begge så pæne ud, men vi syntes de var sværere at rengøre end udgaven med glat overflade. At overfladen er slebet giver også et pænt udseende på bagestålet. Der kan dog forekomme mindre farveforskelle og få pletter på bagestålet - dette er ikke fejl, men blot resultatet af stålproduktionen og er uden betydning for anvendelsen.

Bagestålet produceres i Danmark i det nordlige Jylland af en fødevaregodkendt virksomhed. Bagestålet er lavet af 6 mm. tykke plader af stål typen S235JR. De bliver laserskåret i præcise mål for at sikre en flot finish på kanter. Hjørnerne afrundes så bagestålet er fri for spidse hjørner.

Stål i stedet for sten?

Det helt korte svar på spørgsmålet er: Stål optager og leder varmen hele 18 gange hurtigere end en almindelig keramisk bagesten. Herudover er massefylden på stål godt 3 gange højere end sten og er med til at holde en stabil og høj varme i ovnen. Det kan dit brød godt li' 🙂

Når bagere benytter industriovne eller pizzabagere benytter stenovne, når de meget højere temperaturer i forhold til hvad man kan opnå i en almindelig ovn i et almindelig dansk køkken. Vi anbefaler, at du som udgangspunkt altid bager på højeste temperatur. Ved større brød og længere bagetid, skal du formodentlig skrue ned for temperaturen da bunden ellers risikerer at blive sort.

Tænk mere vand ind i din dej. Hvorfor? Fordi det giver et mere saftigt og lækkert brød. Specielt fugtige deje får et varme chok når de lander på det glohede bagestål. Den hurtige varmeoverførsel fra bagestålet pumpes direkte op i brødet - dette giver brødet en tyk, sprød skorpe og et mere saftigt brød. Dejen hæver også hurtigere op. Alt sammen resulterer altså i at dit brød bare bliver bedre!

Hvorfor ikke bruge rustfrit stål tænker du måske? Godt nok er rustfrit stål lettere at vedligeholde og man undgår rust - og af den grund havde det været oplagt at bruge til bagestålet. Rustfrit stål opnår sin beskyttelse mod rust ved at blande krom i stålet. Men rustfrit stål leder ikke varme nær så godt som almindelig kulstof (carbon) baseret stål gør. Det kan du se på grafen herunder:

Carbon vs. Stainless

Som det fremgår af grafen leder kulstofbaseret stål varme meget bedre ved de forholdsvis lave temperaturer der kan forventes i en ovn (200-300 grader). Først ved omkring 1.000 grader leder rustfrit stål varmen lige så godt.

Er det dyrt at varme bagestålet op?

Det spørgsmål er der flere der har stillet os - og derfor har vi udført en test der afslører det. Med en ovn, en strøm måler og et bagestål er vi klar til at udføre testen.

Sådan har vi testet: Ovnen varmes i begge forsøg op til 300 grader på almindelig over/under varme. Pris pr. kilowatt time i Langeskov er 1,8522 kr. i 2020.

Dag 1 - opvarmning af ovn UDEN bagestålet
Tid: Det tager 14 minutter og 48 sekunder at nå de 300 grader
Kilowatt timer forbrugt: 0.61
Pris ved 1,8522 kr. pr. kilowatt time: 1,13 kr.

Dag 2 - opvarmning af ovn MED bagestålet
Tid: Det tager 17 minutter og 57 sekunder at nå de 300 grader
Kilowatt timer forbrugt: 0.80
Pris ved 1,8522 kr. pr. kilowatt time: 1,48 kr.

Vi kan konkludere at det tager godt 3 minutter mere at nå de 300 grader når bagestålet også skal varmes op.

Dag 2 - yderligere 45 minutter
Men testen er ikke slut endnu. Vi anbefaler jo at vente yderligere 30-45 minutter med at bage efter at ovnen har nået den ønskede temperatur. Hvorfor? Fordi dette sikrer at bagestålet er gennemvarm samt at ovnens indre dele også er gennemvarme. Husk at ovnen jo måler på luftens temperatur.

Så hvad koster det at lade ovnen være tændt i yderligere 45 minutter?
Det koster 1,03 kilowatt time ekstra. Omregnet til kroner og ører bliver det 1,91 kr. yderligere.

Konklusion
Pris for at varme ovn op til 300 grader uden bagestålet: 1,13 kr.
Pris for at varme ovn op til 300 grader med bagestålet - og vente yderligere 45 minutter som anbefalet: 3,39 kr.

Lidt historie om bagestålet

Bagestålet fra bagesten.dk var det første der blev designet og sat i produktion i Danmark tilbage i 2012. Den gang var der ikke mange der vidste hvad en "bagesten af stål" var (det kaldte vi bagestålet inden det blev mere populært at kaldet det for et bagestål). Det er der dog mange flere der gør i dag og rigtig mange går udenom de klassiske bagesten af keramik, simpelthen fordi de ikke leverer de samme resultater og desuden også ofte flækker ved hyppig brug. Bagestålet kan, ved korrekt anvendelse og vedligeholdelse, holde i mange år (ja formodentlig flere generationer!) og går ikke i stykker (derfor giver vi også 10 års brudgaranti).

Vi kan dog (desværre) ikke tage æren for at have opfundet ideen med at bage på stål. Det var nogle engagerede madnørder fra Modernist Cuisine som skrev en artikel om fordelene ved at bage på stål i forhold til at bage på keramisk bagesten. Da amatørbageren Andris Lagsdin læste denne artikel blev han nysgerrig - og da han arbejdede i en familie ejet stålvirksomhed, ja så var det nemt at få adgang til et stykke stål han kunne afprøve. Resultaterne var så overbevisende at han i løbet af 6 måneder fik lanceret produktet "The Baking Steel". Du kan læse mere om historien her på bakingsteel.com.

I min søgen efter alternativer til keramisk bagesten fandt jeg også Max's indlæg på hans blog kvalimad.dk. Max beskriver meget detaljeret om hans forsøg med bagestål og om at optimere bageresultaterne i en almindelig ovn. Hvis du vil læse mere om emnet kan jeg anbefale hans indlæg her.

Tilbage i 2012 var vores bagestål meget "råt" i udseendet. Bagestålet var skåret manuelt ud hos en lokal smed, var firkantet og lidt klodset. Overfladen var rå og faktisk ikke så pæn. Men det fik jobbet gjort og virkede præcis som den nuværende version gør det! Udseendet har sidenhen ændret sig til i dag, hvor bagestålet bliver laserskåret, med runde hjørner og en flot slebet overflade. Det sidste nye er, at vi fra 2019 får laserpræget "Bagesten.dk - for ægte bagenørder" nederst på bagestålet. Hvis vi selv skal sige det, syntes vi vores bagestål er blevet rigtig flot. Vi får mange tilkendegivelser fra vores kunder der bekræfter dette og som er begejstrede over bageresultaterne på bagestålet 🙂

Hvordan ser bagestålet ud efter brug?

Flere spørger os om hvordan bagestålet kommer til at se ud med tiden. Da bagestålet skal have olie behandlinger med jævne mellemrum, vil man opleve at bagestålet bliver mere mørk og knap så køn med tiden. Den mørke overflade er et tegn på at bagestålet er godt beskyttet imod rust og ved korrekt vedligeholdelse kan den holde i årtier.

Herunder er et billede vores eget bagestål som har været i brug i et års tid.

Bagestålet her har været i brug i et års tid - det er blevet mørkt og rustikt at se på

 

Passer bagestålet i min ovn?

Ja, det gør det højst sandsynligt. Bagestålet passer ind i langt de fleste standardovne i de danske køkkener.

Du kan læse vores guide her og blive klogere på om bagestålet passer ind i din ovn.

Bagestålet placeres på en rist i ovnen

 

Bagestålet på grill?

Ja det kan du godt. Du kan bruge bagestålet som en stor stegepande til kød. Vi har endnu ikke selv eksperimenteret så meget med det, men vi har afprøvet lidt forskelligt kød og det fungerer umiddelbart rigtig fint. Den høje temperatur gør at kødet hurtigt får en stegeskorpe som holder kødets saft inden i kødet. Det efterlader altså et meget lækkert stykke kød. Øvelse gør jo mester, så ingen tvivl om at bagestålet kan bruges til at gøre en god bøf rigtig lækker. I disse klimatider er det måske lidt fy-fy at spise kød, men vi mænd har altså også brug for noget protein af og til 🙂

 

2 bøffer steges på bagestålet

Flere af vores kunder eksperimenterer også med bagning af brød og pizza på bagestål på grill. Det er teknisk en udfordring da temperaturen er svær at styre på en grill. Bliver det for varmt, så kan du være sikker på at bunden er sort på din pizza og det ovenpå formodentlig ikke er bagt. Formår du at lave inddirekte opvarmning af bagestålet er det dog muligt at opnå de ønskede resultater. Vi har ikke selv så meget erfaring med det. Har du det og deler du ud af din ekspert viden samt nogle gode billeder? Så skriv endelig til os 🙂